vtravel

...mert utazni azt kell...

A karácsonyi vásárok története

2015. november 16. 19:26 - vtravel

adventi_utazas_becs.jpgMár sok városban megnyitottak a karácsonyi vásárok, Bécsben a nagy klasszikus Altwiener Christkindlmarkt pedig november 20-án nyit.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a német nyelvterületen, a városokban alakult ki a karácsonyi vásározás szokása. A vásárok a XVIII–XIX. század fordulóján váltak széles körben ismertté. A vásárokon főként a kézművesek termékeit árusították. A XIX. századtól pedig egyre nagyobb méretekben világszerte elterjedtek a karácsonyi vásárok.

Bécsben a feljegyzések szerint 1296-ban I. Albrecht császár megadta a lehetőséget a kereskedőknek és boltosoknak, hogy egy decemberi vásárt tartsanak a város lakosságának. A XVI. században a Thomasmarkt -ami a mai Adventi vásár előfutára volt,mindig Karácsony és mezes.jpgSzilveszter környékén zajlott le. A megszokott termékek mellett, mint a textill és élelmiszeráruk, a Thomasmarktban eladásra kerültek még ízletes mézeskalácsok, sütemények, melyek mind nagyon népszerűek voltak abban az időben, bár azt hiszem máig is töretlen a mézeskalácsok sikere, talán egy külön bejegyzést is érdemes lenne nekik szentelni.

Körülbelül 200 évvel később a vásár neve megváltozott „Szent Miklós és a karácsonyi vásár“- ra amit más néven „Betlehem piac“-nak is hívtak.A kezdetektől fogva ezek a piacok megőrizték a kiskereskedőket, mesterembereket - miután ezek az emberek biztosították a folyamatos termékértékesítést a város polgárainak számára, még a legnehezebb időkben is.

Más német városok is vetélkednek azon, hogy hol volt régebben karácsonyi vásár. Frankfurtban már 1393-ban, Drezdában 1434 óta tartanak ilyen eseményeket.

Bécs, Altwiener Christkindlmarkt

christkindlmarkt.jpg

Drezda, a Striezelmarkt 250 standdal

drezda.jpg

Frankfurt

frankfurt.jpg

Források: lovagok.hu
Ha tetszett a bejegyzés, kövess minket a Facebookon is: vTravel.hu
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr628084084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása