vtravel

...mert utazni azt kell...

Füssen: a vár és a kolostor

2018. január 02. 12:04 - vtravel

Idén ismét új úttal bővül a palettánk, a bajor vidéken kalandozunk, lovagvárak, kastélyok és kolostorok között. Egy kevésbé ismert városka, Füssen, várkastélyáról és kolostoráról ejtünk most néhány szót.

Füssen helyén már a római időkben állt egy Foetibus nevű település, amely már akkor fontos Lech parti őrhely volt

A város honlapja elsőként a Magas-várat emeli ki (Hohes Schloss), hiszen Lech folyó kanyarulatába érve elsőként a St. Magnus kolostor (Kloster St. Mang) és a fölötte álló Magas-vár (Hohes Schloss) tűnik fel. 

fuss_4.JPG

1291-ben Ludwig bajor herceg kezdete a kastélyt építeni. II. Frederick Püspök Zollern 1489 és 1504 között teljesen újjáépítette a kastélyt, ennek az eredménye látható ma is.

fuss_1.jpg

A vár volt az egykori Augsburg hercegérsekek nyári rezidenciája. Ma a bajor állami festészeti gyűjteménynek és a városi galériának ad helyet.

fuss_2.jpg

A Füssen-i Hohe-kastély a német későgótika egyik legfontosabb világi épülete, és nem csupán a belső terek figyelemre méltóak, de egyedülálló illúziófestmények fedezhetők fel az udvaron. 

fuss_3.jpg

fuss_5.jpg

A kolostor története a 8. századra nyúlik vissza, amikor a város védőszentje, Magnus misszionárius szerzetesesként megalapította. A bencés kolostor 1707-1717 között részben a kora román alapfalakon épült át Johann Jakob Herkomer barokk tervei szerint.

ben_1.jpg

A kolostortemplom hasáb alakú tornya román. Hajóját a 18. század elején ugyancsak Herkomer tervei szerint alakították át barokk stílusban, meghagyva a templom alatt található 9. századi kriptát, amelyben 1950-ben Szt. Magnust és Szt. Gallust ábrázoló közel ezeréves freskót tártak fel. 

gallus_k.jpg

Ma az egykori kolostorban található a Füsseni Városháza, a városi közigazgatás, a Füssen múzeum és a St. Mang plébániatemplom.

ben_2.jpg

Források:

fuessen.de

wikipedia.org

suedkurier.de

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, oszd meg és keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr612822128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása