vtravel

...mert utazni azt kell...

A Týn-templom

2016. április 18. 16:31 - vtravel

tyn1.jpgA Týn-templom (teljes nevén Týn előtti Boldogasszony templom) (csehül a köznyelvben Týnský chrám, hivatalos nevén kostel Panny Marie před Týnem) egy háromhajós gótikus templom Prága óvárosában, Prága egyik jelképe.

A templom az Óvárosi tér és a Celetna utca sarkán áll. A cseh főváros központi helyén foglal helyet, így a város legtöbb pontjáról is jól látható.

A templom helyén eredetileg királyi majorság - ami jelentős kulturális, társadalmi és kereskedelmi központ volt - működött.  Majd az idegen kereskedők szállása, kórháza és temploma lett. A 14. század közepén alapított templom helyén korábban egy román majd egy kisebb méretű korai gótikus templom állt. A gótikus templom „elődjének” elkerített udvara (1774-ig hatósági vámterületként funkcionált) mindmáig megőrizte reneszánsz stílusát.Az épület a mai formáját lényegében 1365-ben nyerte el. (1679-ben tűz pusztított a főhajóban, amelynek boltozatát ezt követően újjá kellett építeni.) A homlokzatot a 18. században barokk stílusban építették át, majd a 19. században egy emelettel magasították. 

tyn4.jpg

A templom és szállásterület védelméről a mindenkori uralkodó gondoskodott. 
A Týn-templom 200 éven át (1621-ig) az utraquisták (kelyhesek) mérsékelt szárnyának ideológiai fellegváraként funkcionált. 

tyn3.JPG
Jelképük, a hatalmas aranyozott kehely a templom homlokzatán függött, egészen addig ameddig az ellenreformáció során ki nem cserélték a régi-új hatalom jelképrendszerébe jobban illő Szűz Máriára (melyet a kelyhesek templomi jelvényéből származó arannyal díszítettek).

tyn2.jpg

Különleges, 80 méter magas "kettőstornyát" apró fiatornyok díszítik, ezzel fokozva a templom egyedi megjelenését. Az Ádámot és Évát jelképező két torony közül a déli torony szemmel láthatóan szélesebb.

tyn5.jpg
Források: Thomas Cook útikönyvek: Prága. Alexandria kiadó

Cséfalvay Ildikó: Prága. Panoráma útikönyvek. Budapest

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr718719450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása