vtravel

...mert utazni azt kell...

10 matuzsálem, avagy

2016. május 09. 12:28 - vtravel

a legidősebb fák a világon

Egy kis gyűjtés a világ különleges, most éppen növényi látnivalóiból.

Kongeegen Dánia

A Kongeegen szó jelentése: a tölgyek királya, így nevezik az ősi tölgyfát Dániában. Ez a fa a becslések szerint több mint 1500 éve él Észak-Európában.

kongee.jpg

A Száz ló fája

Saint Alfiotól néhány kilométerre található Szicíliában, a világ egyik legöregebb fája, feltételezhetően 2000 évnél is idősebb, egyesek 4000 évre taksálják a korát. A világrekordot 57 méteres kerületével tartja.

geszte.jpg

Jōmon Sugi

A Jōmon Sugi, egy megközelítőleg 25 méter magas japánciprus Jakushima szigetén, amely japán legnedvesebb területe. Az évgyűrűkből ítélve a fa 2000 éves lehet, de egyesek szerint kora a 7000 évet is.

sugi.jpg

Jardine Juniper

1923. július 23.-án Maurice Blood Linford fedezte fel a Logan Canyonban, amit a vidék legidősebb fájának tartanak. A 12 méter magas fát kezdetben több mint 3000 évesnek becsülték, ám kutatások bebizonyították, hogy 1500 éves lehet.

juniper2.jpg

Az abarkuhi ciprusfa

Ázsia legidősebb létező élőlénye címet viseli, 4000 életévével. A ciprusfa Közép-Iránban, azon belül Yazd tartományban található.

abarkoh.jpg

A Llangernyw-i tiszafa

4000 évével Wales legidősebb fája. 2012-ben, a brit Tree Council beválasztotta az 50 legnagyobb brit fa közé.

llangernyw-tree.jpg

Alerce Milenario

A ciprusfák családjába tartozik, az Andokban található, Dél-Amerikában. Az évgyűrűk segítségével, pontosan megállapították, hogy 3640 éves ez a patagóniai ciprus, ami a sima tűjű szálkásfenyő után a második legidősebb fa a világon, amit le tudtak pontosan ellenőrizni.

alerceandme_opt-2.jpg

Az Öreg Tjikko

A svéd Fulufjället hegységben található az Öreg Tjikko. A 9500 éves norvég lucfenyőt Kullman, az umeåi egyetem földrajz professzora fedezte fel 2014-ben. Az életkorát az évgyűrűk megszámolásával határozták meg.

tjikko.jpg

A Matuzsálem-fa

Ez a sima tűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben nő, a pontos helyét viszont titokban tartják a nyilvánosságtól, így nehéz a róla készült képeknek hinni. A fából vett minták alapján 4847-48 éves lehet.

matuzs.jpg

Pando

A pando –ami több mint 1 millió éve létezik- a reszkető nyárfa masszív, egyedüli klónjának a hajtásai Utahban. A „remegő óriásként” is ismert fának grandiózus földalatti gyökérrendszere van, ami óvja az erdőtüzekben való elpusztulástól.

pando.jpg

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr688719610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása