vtravel

...mert utazni azt kell...

Prechta asszony tréfájáról

2016. július 15. 11:04 - vtravel

Krumlovi történet

szucs1.jpgKrumlov városában űzte mesterségét Halánek szűcs. Gazdag ember volt és dühös természetű Hiúz, nyest és vidrabőröket cserzett, és aztán simította, fésülgette őket, hogy lenyesek és puhák legyenek. Segédjéről, Filipről az a hír járta, hogy a lányok még kilenc mérföldről is sóhajtoznak utána. Harmadikként essék szó Halánek lányáról, Bertáról. Mivel két férfi kevés az iparhoz, segítek Filipnek a bőrök Isiszabásánál, Történt egyszer, hogy Filip az egyenes vágás helyett inkább Berta szemébe feledkezett, a szabókés félresiklott, megsebesítette az ujját. Berta felsikoltott és Filip karjaiba ájult. Filip azt sem tudta, mihez kapjon előbb, tépjen-e vásznat az inge aljából és a sebet kötözze, vagy élvezze az örömöt Bertával a karjaiban. Végül Berta mintha mély ájulásból ocsúdna, így szólt: — Ha megcsókolnál, az lenne a legjobb orvosság. (Mert a seb Filip ujján a felcser tüsszentésére sem érdemes.) Ott helyben örökre eljegyezték egymást. Mindezt kifigyelte az ajtóból Halánek, és dühbe gurult. Hétszer is nekilódult, hogy lekaszabolja Filipet, de visszatartotta magát, nehogy hírbe kerüljön a városban.

szucs2.jpgÉszrevétlenül az ajtó mögé húzódott, de megígérte magának: — Majd én gondoskodom róla, hogy a lányom ne egy senkiházi segéd matracára, hanem vagyonnal puhára ágyba másszon be. Attól a naptól kezdve Berta nem mehetett a műhelybe, állandóan az apja szeme előtt kellett lennie a boltban. Ha gazdag kupec érkezett, Halánek inkább a lánya kiválóságait ajánlotta, mint a nyestbőröket. Egy napon Vechta, a krumlovi sörmester lépett a boltba, gazdag özvegy, gömbölyűre hízva a házas örömök hiánya miatt, A karcsú leányok úgy viszolyogtak tőle, mint üsző az ökörtől, — Mutass nekem, vidrabőrt bundabélésnek, Halánek, de kiváló legyen ám! — kiáltotta a sörmester rögtön az ajtóban. — A legjobbat mutatom, amim csak van — felelte a szűcs, és megparancsolta Bertának, hogy fektesse ki a bőröket és rakja szét őket. A sörmester közben inkább a leány bőrét nézte, mint a vidrabőrt. Fellobbant benne a tűz, és odasúgta Haláneknek: Minden megkapható, ami itt van a boltban? Halánek jól értette a kérdést, és suttogva válaszolja: — Szomszédi szavamat adom rá. Vechta sörmester már csak felsóhajtott: — Akkor add hozzám feleségül Bertát. Bertának finom fülecskéi voltak, mindent hallott. És mert Halánek Vechtával részletesebben meg akart alkudni, mondja Bertának:

— Eredj a raktárba még valamilyen bőrért, hogy nagyobb legyen a választék. Berta szófogadóan ment. Azok ketten az ujjaikon számolták, hány aranyra taksálják a hozományt. Sokáig alkudoztak, közben Bertának nyoma veszett. — úgy válogat neked, mint a saját urának, ezért nem tud választani — nevetett Halánek. — Megyek, segítek neki. Jókedvűen ment a raktárba, hogy ilyen előnyösen adta el a lányát, de amint belépett, nem akad hinni a szemének. Egy kupac selymes vidrabőrön Berta fekszik és hevesen szerelmeskedik Filippel. Az ijedelem visszalökte Haláneket az ajtó mögé. Dühében cinóbervörössé vált. Aztán kigondolta hogyan jusson ötről a hatra. Visszament a lépcsőn a boltba, azt mondta Vechtának:

bor.jpg— Van ott két szép bőr, éppen cserzés alatt. Berta ellenőrzi, hogy bizonyítja fortélyát a segéd. A hájas Vechta megnyugodott. És hogy a bőrért meg a menyasszonyért akkor később jön. Alighogy kihúzta a lábát, Halánek futott vissza a raktárba, s bikacsökkel verte ki Filip segédet a műhelyből. Miután így megkönnyebbült, felvitte Bertát a tető alatti kamrába. Ráfordította a kulcsot, és az ajtón keresztül bekiabálta:

— Amit én egyszer elhatároztam, az úgy lesz! Itt, a kamrában vársz, amíg vissza nem jön Vechta, és el nem visz. Sokáig ült ott Berta, egészen estig, vagyis addig a pillanatig, amíg Filip kívülről létrát nem támasztott az ablakhoz és be nem lépett a szobába. Együtt ültek a bontatlan ágyon, és azon bánkódtak, hogy a világ nem kedvez szerelmüknek. így panaszkodtak ott majdnem éjfélig Akkor furcsa fény gyúlt a krumlovi várra néző ablakban, Filip és Berta nézték, mi lehet az, és meglátták, ahogy a vár bástyáján egy sápadt női alak lépeget.

ghost.jpg— Perchta asszony — súgta tenyerébe Berta. A kedves kísértet megállt és az ablak felé fordulva így szólt: — Ne féljetek, Perchta asszony a bástyától egész az ablakig dobta a fátylát, és átment rajta, mint valami hídon, Már ott is van, velük a kamrában. A félelem Filip karjaiba űzte Bertát. De Perchta asszony szelíden meséli: — Fiatalon ugyanazt éltem át, mint te, Berta, Tudom, milyen a szerelem egy hájgombóccal. De mindent úgy kell csinálnod, ahogy tanácsolom. Amikor holnap este eljön érted a sörmester, engedd be magadhoz a kamrába. Ezt mondta Perchta asszony, a bizonytalan hídon biztos lábbal tért vissza a bástyára, s könnyed léptekkel körbesétált a várfalon. Berta és Filip hitt is a szavának, meg nem is. De jobbat nem tehettek. Másnap Vechta reggeltől estig főzte a sört, estére azonban olyan vágyakozás fogta el Berta után, hogy rögvest elindult érte. Halánek szűcs a háza küszöbe előtt üdvözölte, ahogy a vőlegényt illik, aztán az ajtón át a kamráig vezette. Ott azt mondta neki: — Tovább már menj magad, Egész nap egyedül ücsörgött, s ez tűzbe hozza a lányokat.

Halánek visszament a boltba, Vechta egy pillanatra a levegőbe rúgott a sarkával, ahogy a kakas szokott a sarkantyújával, aztán bekopogott. Az ajtó mögött csend. Másodszorra is, de harmadszorra Berta kiszólt: - ltt várok rád, A sörmester tűzbe jött, belépett, É ahogy ellebbent előtte a szoknya, rögtön odaugrott, és karjaiba zárta Perchta asszonyt, ezt a tökéletes testetlenséget, úgy, hogy a könyökei összeértek. A sörmester fel sem kiáltott, Olyan sebesen rohant ki kamrából, hogy majdnem magával vitte az ajtót is, lent a boltban, Haláneknél már meg sem állt. Így történt, hogy Halánek szűcs éjfél utánig üldögélt a boltban és ünnepelte magát, amiért ilyen tehetős vőlegényt szerzett a lányának.

Forrás: Vaclav Ctvrtek:  Pajzán mesék (Bohémia Kiskönyvtár)

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr778890658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása