vtravel

...mert utazni azt kell...

Házjegyek Prágában

2016. augusztus 18. 15:39 - vtravel

Az Arany Naphoz * U Zlatného Slunce

uslunce2.jpgÉpítészeti stílusok egyvelege lett a Valdštejnská ulica (utca) 20. alatt található ház, amelyet a Kisoldalt elpusztító 1541. évi tűzvész után építettek újjá.

A házjegy 1623 óta díszíti, akkor vásárolta meg a mellette lévő épülettel együtt egy ötvös, II. Rudolf császár ezüstedényeinek gondozója. Mindkét ház az ő vejére, egy festőre szállt, tőle az ingatlanokat a szintén festő fia örökölte.

uslunce.jpgAz 1720-as években a ház kétemeletes volt, beépített tetőtérrel; szintenként egy-egy szobából, konyhából és kamrából álló lakást alakítottak ki. Később átépítették — jelenleg a J. A. Komenský Pedagógiai Múzeumnak ad helyet.

Míg az égen ugyanolyan jóságosan mosolyog a Nap, mint a házjegyen, addig nincs vész.

uzlatehoslunce.jpgÁm éjszaka a környéken indokolt a körültekintés. Errefelé kísért a lefejezett kürtös, akit személyesen Wallenstein (Valdštejn) hadvezér (az utca névadója) végeztetett ki, mert túlontúl zavarta hangoskodása. Egyébként a lefejezett áldozatok bolyongó lelkei sok prágai legendában előfordulnak, annak ellenére, hogy a középkori Európában általában a közrendűeket felakasztották, a nemeseket lefejezték, a rémtörténetekben sokszor fordul elő a lefejezés.

S erre őgyeleg az az elhízott egyén, aki azért bűnhődik az idők végezetéig, mert egy rászorulótól megtagadott egy karéj kenyeret.

Egyetlen házjegy kapcsán ennyi minden merül föl, mondhatjuk, hogy Prága a történetek egész kincsestára, hozunk is még történeteket Prágából is, és más városokból is.

Forrás: Prágai házjegyek Tandem grafikai stúdió 

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr3311651784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása