vtravel

...mert utazni azt kell...

A sárkány barlangja

2015. december 01. 17:05 - vtravel

A krakkóiak kedvenc legendája

wawel.jpgHa Lengyelországba, Krakkóba kirándulunk, érdemes megnézni a helyiek kedvenc legendájának helyszínét. A barlang, eredeti nevén Smocza Jama,  lépcsőn közelíthető meg, ami a waweli-kastély belső udvarának szintjéről indul, a kijárat pedig a folyó közelében található. A Visztula partján a barlang bejáratánál áll a sárkány szobra (és állítólag emelt díjas sms fejében még tűzet is okád).

A waweli sárkány legendája

Egyszer volt, hol nem volt élt egyszer egy rettenetes sárkány egy barlangban, a krakkói királyi vár mellett. Ez a sárkány rettegésben tartotta Krakkó népét, elpusztította az embereket, felfalta jószágukat, elrabolta vagyonukat és senki sem mert szembeszállni vele. Krakkó királya elkeseredésében annak ígérte egyetlen lánya kezét, aki legyőzi a szörnyeteget és megszabadítja a várost a veszedelemtől.

Egy szegény cipészlegénynek egy nap támadt egy ötlete. Kitömött egy báránybőrt kénnel és azt ravaszul a a közelben legelő nyáj közé rejtette. A mohó sárkány reggel felébredve megörült a finom reggelinek ígérkező nyájnak és egyetlen szempillantás alatt behabzsolta a kénnel együtt. Hamarosan elviselhetetlenül megszomjazott, kínjában lehasalt a Visztula folyó partjára és csak vedelte, vedelte a vizet, a hasa meg csak dagadt, míg végül a sok víztől kipukkadt a sárkány bendője.

A szegény cipészlegény találékonysága és bátorsága így mentette meg Krakkó népét és szerzett magának királylányt feleségül.

De vissza a tényekhez: a Sárkány-barlangnak két bejárata van, az egyik természetes, a másik mesterséges – a 19. században alakították ki. Három nagyobb barlangteremből áll, az őket összekötő folyosókat 1974-ben fedezték fel a Szent Szaniszló és Szent Vencel Katedrális alatt.

rak.jpgA mészkőbarlangot termálvizek alakították ki. A barlang földalatti vizében él a ritka Niphargus tatrensis rákféle, a harmadidőszak tengeri faunájának élő maradványfaja.

A barlang 276 méter hosszú, a magassága 15 méter körül van. A látogatók 81 méter mélyre mehetnek be.

sark3.jpg

sark1.jpg

sark2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is : vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr748130598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása