vtravel

...mert utazni azt kell...

České Budějovice, a Sámson-szökőkút

2017. május 17. 15:55 - vtravel

samson2.jpgA II. Ottokár tér (náměstí Přemysla Otakara II.) közepén található České Budějovice egyik fontos szimbóluma - a Sámson-szökőkút. Ezt a csodálatos barokk művet 1721 és 1727 között építették, és eredetileg a Moldva vizével volt hivatott ellátni a várost. Kőmedencéje a Cseh Köztársaság egyik legnagyobbja, melynek átmérője 17 méter. A szökőkutat négy vízköpő és négy szobor díszíti. A talapzaton egy kagylóból emelkedik ki Sámson oroszlánnal küzdő alakja.
1999-ben a szökőkutat restaurálták és színes világítással is ellátták. A négy szobrot rekonstruálták, az eredeti példányokat a Városháza épületében őrzik.

A Sámson-kút elkészítése a Josef Dietrich szobrászművészhez (1677-1753) és a kőfaragó mesterhez, Zachariáš Hornhoz kapcsolódik.

A téren a szökőkút közelében van egy szabálytalan formájú kő, ami a régi akasztófahelyét jelöli. A legenda szerint, aki rálép, nem talál utána haza. Erről már korábban írtunk: České Budějovice, a Szívkő

 samson3.jpg

samson4.jpg

samson1.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, oszd meg és keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr4212511641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása