vtravel

...mert utazni azt kell...

Betlehemépítő verseny Krakkóban

2015. december 07. 23:34 - vtravel

Idén már 73. alkalommal rendezték meg december 3-án a krakkói betlehemépítő versenyt.1937 óta minden év december első csütörtökén, a Főtéren, a Mickiewicz-szobornál jönnek össze a versenyzők.

A középkori eredetű betlehemes játékokat a XVIII. században kitiltották a krakkói templomokból, mivel vásári hangulatuk az illetékesek szerint sértette a templomok komolyságát.A betlehemes játékok kitiltása után népszerűvé váltak a hordozható utcai Betlehem-modellek, amelyek lehetővé tették a köztereken történő színjátszást. Ezekből fejlődött ki a XIX. század második felében a krakkói betlehem (lengyelül: szopka - pajtácska), amelynek jellegzetes elemei a leghíresebb és legfelismerhetőbb krakkói épületeket, vagyis a Mária-templom és a waweli székesegyház tornyait ill. kupoláit, a Posztócsarnokot, a Flórián-kaput vagy a Barbakánt mintázzák. Általában megtalálhatók rajtuk a kulcsfigurák, vagyis a Szent Család, az angyal, az ördög, a krakkói népviseletes alakok, valamint olykor a Lajkonik vagy a krakkói sárkány is. A betlehemépítők hónapokig dolgoznak művükön. Az épületek vázát általában fából és kartonból készítik, amit színes fémfóliával vonnak be, a nagyobb modellek belsejébe sokszor világítást is tesznek, és nem ritka a forgó részekkel vagy mozgó figurákkal ellátott modell sem.

Az esemény Facebook oldala szerint 187 alkotás vett részt idén a versenyen.

A zsűri nagydíját idén Leszek Zarzycki kapta. A nyertes jászol 1,9 méter, és bemutatja a legfontosabb krakkói épületeket: a Szent Adalbert és Szent Mária templomokat, a Városháza-tornyot, a Posztócsarnokot. Az alábbi fotóösszeállítás egy kis ízelítőt nyújt a felvonuló művekből.

szopka1.jpg

szopka2.jpg

szopka3.jpg

szopka4.jpg

szopka5.jpg

szopka6.jpg

szopka7.jpg

szopka8.jpg

szopka9.jpg

szopka10.jpg

szopka11.jpg

Források: krakkomagyarul.blogspot.hu

wiadomosci.radiozet.pl

Szopka Krakowska

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr958147530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása