vtravel

...mert utazni azt kell...

Az alkimista háza

2016. április 01. 12:37 - vtravel

alkim3.jpgAz Alkimista-ház Český Krumlov "Siroka ulice" (Széles utca) nevű utcájában Anton Michael von Ebersbach reneszánsz stílusú háza volt. A ház legrégebbi részei valószínűleg még valamikor a XIV. században épültek. Az épület alap konstrukciója, a földszinti két szárny, a félemelet és részben az első szint gótikus stílusú. A reneszánszban a ház számtalan átépítésen esett át, amelyek közül a legjelentősebb 1588 és 1593 között zajlott. Anton Michael von Ebbersbach ekkor építtette meg az egyedi, alkimista jelekkel, és Rosenberg rózsával díszített gránit kapu keretet, az első emeleti boltíves gyűléstermet és ekkor készültek a homlokzati sgrafitto festések is.

Anton Michael von Ebbersbach, Vilem Rosenberg (Rožmberk) uraság legfőbb alkimistája volt. Krumlov ebben az időben az alkimisták valóságos gyűjtőhelye volt, több mint százan ügyködtek a Rosenberg udvarában.  Fő munkája az örök életet és fiatalságot garantáló elixír megalkotása lett volna, és emiatt  szüksége volt a kertre és a bányákra is az ott nyerhető alapanyagok miatt, de pusztán anyagi megfontolásból sem jött ez rosszul. Ebbersbach úrnak az alkímia és varázslat párti Vilemet egészen az 1592-ben bekövetkezett haláláig sikerült is a komoly, „tudományos” munkáival megbolondítania. Többek között olyan folyadék elkészítésének ürügyén is szerzett a kissé naiv Rosenberg uraságtól támogatást, amelyet ha ráöntenek a pénzre, akkor az növekedni, és sokszorozódni fog.

Az alkimista sokáig aranycsinálással és örök élettel hitegette földesurát, aki meg is halt a csodálatos elixírtől. Az alkimista börtönben fejezte be életét.

alkim_1.jpg

alkmi2.jpg

 Forrás: nemcsakpraga.blogspot.hu/

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr258550970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solius 2016.04.02. 15:32:02

Tisztelt Szerző!
Ha már egyszer csaknem szó szerint lemásolja egy írótársa (jelen esetben ez lennék én) két évvel korábban írt cikkének egy részét, és fotóit, legalább tegye meg, hogy a forrást feltünteti. Köszönöm!

Akik pedig szeretnék az eredeti cikket teljes terjedelmében olvasni, annak itt az elérhetőség: nemcsakpraga.blogspot.hu/2013/03/varazslatos-cesky-krumlov-viii-az.html

Üdvözlettel

vtravel 2016.04.02. 15:54:57

Elnézést a figyelmetlenségért, a korábbi Arany János Karlsbadban című bejegyzésünkben is feltüntettük a nemcsakpraga blogot. Pótoltuk a mulasztást, és még egyszer elnézést kérünk.
süti beállítások módosítása