vtravel

...mert utazni azt kell...

Házjegyek Prágában

2016. június 16. 12:53 - vtravel

A fehér egyszarvúhoz * U Bílého jednorožce

Albert Einstein pillantása éppúgy végigsiklott ezen a házjegyen 1910 körül, mint Franz Kafkáé, amikor bizonyos Berta Fantová szalonjába igyekeztek társasági életet élni. A prágai németajkú zsidó értelmiségiek abban a piactéri házban tartották összejöveteleiket, amelynek megvásárlása végett Homérosz egy rajongója, a jogtudományok doktora 1541-ben tekintélyes összeget hagyományozott a prágai Ó-városra.

Az eredetileg gótikus épületet akkor egy évtizede építették át kora reneszánsz stílusban, kialakítva pazar főkapuját. Az adományozó azt szerette volna, ha a Károly Egyetem tanulóifjúsága görög eredetiben tanulmányozza az Iliászt. A viszonylag jelentős összegből mégsem lett házvásárlás, a városi elöljárók helyette tetemes évjáradékot ajánlottak fel valamely tanult oktatónak. S hogy minden relatív, azt maga a házjegy tanúsítja. A középkori legendák egyszarvúja, mit csakis szűzleány szelídíthet meg, erősen emlékeztet itt egy félszarvú bárányra — meglehet azért, mert 1452-ben a házat még egy kőbárány jelezte.

praha_stare_m_sto_u_bileho_jednoro_ce_130.jpg

Forrás: Prágai házjegyek Tandem grafikai stúdió 

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr878814302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása