vtravel

...mert utazni azt kell...

Házjegyek Prágában

2016. november 08. 15:04 - vtravel

Az Arany Angyalhoz * U Zlatého Andéla

dum2.jpgEgy pillanatnyi figyelmetlenség is elég volt Eleonora Schwarzenberg őrangyala részéről 1848. június 12-én délután, és Alfred Windisch-Grätz hitvese egy eltévedt golyótól leterítve holtan rogyott össze a szálloda ablaka mögött — miközben a tábornok azon fáradozott, hogy gránátosokkal leverje a forrongó prágaiakat.
Az épület négy régebbi ház helyén épült 1778-ban, s „Az Új fogadónál” elnevezéssel tett szert európai hírnévre. A főútvonal elején álló szállóban nemcsak koronás fők szálltak meg, de 1787-ben, első prágai látogatásakor Mozart is.

dum1.jpgAz épület késő klasszicista küllemét 1860-as átépítésekor nyerte el, ezt újították fel 2007-ben befejezett restaurálása alkalmából, s azóta ismét hotelként üzemel. Házjegye nem szolgálhatott volna Eleonora őrangyalaként, pedig eredeti példánya tanúja volt a véres eseményeknek, de felújították. A ma látható aranyozott fafaragványt (másolat) az angyaloktól kissé elidegeníti a jobbjában tartott, múzsáktól kölcsönzött babérkoszorú, s a Fortunától elorzott bőségszaru.

Forrás: Prágai házjegyek Tandem grafikai stúdió 

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr511943013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása