vtravel

...mert utazni azt kell...

Vilnius, mint főváros

2016. július 20. 16:26 - vtravel

trak_1.jpgA legenda szerint Gediminas herceg egyszer a Vilnia (a város névadó folyója) és a Neris folyó torkolatánál vadászott, és mivel itt érte az este, a sátrában nyugovóra tért. Almában látomása volt, melyben egy vasfarkas jelent meg, aki olyan hangosan üvöltött, mintha százfős falkánál is több farkas lett volna. Másnap reggel a pogány főpap a következőképpen fejtette meg a látomást: az adott helyen az uralkodónak hatalmas várost kell alapítania, melynek híre olyan „hangos" lesz, hogy az egész világon el fog terjedni.

A történelmi valóság az, hogy 1323. január 25-én Gediminas áthelyezte Senieji Trakai várából a fővárost Vilnius városába. Erről egy korabeli latin nyelvű levélben a következőképpen emlékezik meg: „a mi városunk: Vilnius".

gemid.jpgA katedrális mellett, a Szent Kázmér-kápolnával kb. egy vonalban magasodik Gediminas fejedelem szobra. A város alapítóját ábrázoló alkotást 1966-ban, ünnepélyes keretek között avatták fel. A Vytautas Kuba tervei alapján, Mindaugas Snipas szobrászművész kivitelezésében készült mű azt a legenda szerinti pillanatot jeleníti meg, amikor Gediminas fejedelem —az álmában, látomásszerűen megjelent üvöltő farkast követve— kardjával egy pontra mutat: itt, ezen a helyen akarja megalapítani Vilnius városát.

Forrás: 

Kuzmányi István: Vilnius útikönyv, Panoráma sorozat 2007

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr408903550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása