vtravel

...mert utazni azt kell...

A Twardowski legenda

2016. szeptember 08. 17:38 - vtravel

Krakkói legenda

paloa.jpgA Krzysztofory-palota (Rynek Glówny 35.) a XVII. században épült, ekkor három középkori házat kapcsoltak egybe. Udvarában oszlopos loggia és barokk díszkút is van. A ház falán levő tábla arra emlékeztet, hogy az 1848-as időkben itt székelt a forradalmi kormány.

De egy legenda is kötődik az ehhez az épülethez. A középkorban e házban lakott a legendánk hőse: a tudós Twardowski. A furfangos figura a monda szerint az örök ifjúságért cserében eladta lelkét az ördögnek. Az ördög nem törekedett „gyors üzletre", nem szabott teljesíthetetlen feltételeket, csupán azt kötötte ki - a szentelt víztől való viszolygás jeleként -, hogy Twardowski sose mehet Rómába, ez esetben ugyanis lelke a pokolbéliek hatalmába jut.  

legenda.jpgTwardowski sokáig élvezte az örök ifjúságot, s gondosan elkerülte a pápa városát. Az üzletkötésnél kissé nagyvonalú pokolbéli uralkodó végül is megbánta nagylelkűséget, és kocsmát nyitott Krakkóban, amelynek kelepcét állítva a tudósnak, a „Róma" nevet adta, ide persze már betévedt a kocsmakedvelő Twardowski. De amikor a pokolba szállítására került volna sor, sikerült meggyőzni az ördögöt, hogy az ő élete pokol itt a földön is, Ennek bizonyságául fölajánlotta: készséggel elviteti magát, ha az ördög egy hétig kibírja az ó zsémbes feleségével. Mondanunk sem kell, hogy az ördög a házsártos Twardowskiné oldala mellől az egy hét lejárta előtt megszökött. Twardowski viszont az örök ifjúság birtokában nem tudott meghalni, sem a mennyországban nem volt számára hely, sem a pokolban. Végül is egy kakas fölvitte őt a holdba, Innen minden este leereszkedik egy pókhálón a város fölé, hogy kikémlelje, mi újság Krakkóban.  Erre utal a félholdon lovagló Twardowski-szobrocska, ami kedvelt krakkói emléktárgy.

Forrás: Bács Gyula Délkelet-Lengyelország, Panoráma

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr5111688583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása