vtravel

...mert utazni azt kell...

Kroměříž püspöki palotájának kertje

2016. július 04. 20:23 - vtravel

15 kép egy meseszép kertről

A Harmincéves háború svéd csapatainak pusztítása után, az akkori püspök II. Károly kezdeményezésére épült meg a korai barokk stílusú palota. A kastélykomplexumot Filiberto Lucchese és Giovanni Pietro Tencalla olasz építészek tervei alapján építették. A négyzet alakú palota háromszintes, nyolcszög alakú és 84 méter magas tornyán aranyozott óra kapott helyet.

A palota körül található kert igazi ritkaság.

A kert eredetileg a palota lakóit látta el gyümölccsel és zöldséggel. A Harmincéves háború után építették át barokk stílusú kertté, amelynek területe 64 hektárt tesz ki. A helyet Kroměříž Virágos kertjének is nevezik (Květná zahrada), az eredeti neve Libosad volt hívott szépség a XVII. századi európai kertépítészet remekműve.  Tavak, patakok, kis épületek alakítják a park látképét, amelyet a XIX. században építettek ki teljesen. A kert angolpark jellegű és egzotikus fafajtákban bővelkedik, egészen a morva folyóig terjed. A virágkertben virágornamentumokat, szökőkutakat, árkádos galériát és labirintust is találunk.

A kert közepén 485 × 300 méteres nyolcszögletű rotunda található, gazdagon díszítve stukkókkal és freskókkal. A rotunda közepén egy Foucault-inga van felfüggesztve, 25 méteres zsinóron.

A kert 1998-ban került az UNESCO világörökségi listájára.

kzh10.jpg

kzh11.jpg

kzh12.jpg

kzh13.jpg

kzh14.jpg

kzh15.jpg

kzh3.jpg

kzh4.jpg

kzh5.jpg

kzh6.jpg

kzh7.jpg

kzh8.jpg

kzh9.jpg

kzh1.jpg

kzh2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr288871114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása