vtravel

...mert utazni azt kell...

Házjegyek Prágában

2016. szeptember 15. 18:21 - vtravel

A fehér nyúlhoz * U Bílého zajíce

A monda úgy tartja, e ház előtt ölték meg az utolsó, Prága területére tévedt farkast. Akár így volt, akár nem, biztos, hogy a házjegyeket illetően itt egy nyúl kerekedett fölül. Az épület hátsó szárnyát 1424 körül ugyanis úgy említik: „Az Ordashoz, Ki Lúdakra Sziszege”. Ezt a házat nyelte el a pufók nyúl képét viselő épület.

nyul.jpg

A mezei állat azzal nyert, hogy szerepelt bizonyos Zbyněk Zajíc (azaz: Nyúl) z Valdeka a na Žebráce nemesúr címerében, aki előbb Klepy várát szerezte meg 1335-ben (és elnevezte magáról Hazmburknak), majd a prágai házat.

Hasonló nevű unokája mozgalmas időkben lett prágai érsek: 141o. július 16-án ő égettette el vallásos buzgalma folytán Busz János műveit a Kisoldal érseki udvarán. Kortársai „ábécés püspöknek” csúfolták, mert állítólag nem is tudott rendesen olvasni, csak szótagolva kínlódott a szövegekkel. Magyarországra menekültében érte a halál Pozsonyban; nemzetsége két és fél évszázadra rá halt ki. A házban „A kigúnyolt nyúlhoz” címzett étterem üzemel. A séf neve: Evžen Zajíc (ha lefordítjuk: Nyúl Jenő).

Forrás: Prágai házjegyek Tandem grafikai stúdió 

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr8311710305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása