vtravel

...mert utazni azt kell...

Az arany csodalámpás

2016. szeptember 28. 12:54 - vtravel

Prágai legenda

nepomuki1.jpgNepomuki Szent János sírja - amely a Szent Vitus-székesegyházban fekszik - színezüstből készült. Számos különlegesség mellett értékes ezüstlámpások díszítik. A legenda szerint hajdanán volt köztük egy aranylámpás Is. Készítője önhibáján kívül eladósodott, és börtön fenyegette. Az illető ékszerész kétségbeesett, azt sem tudta, kitől kérjen segítséget. Álmában megjelent Nepomuki Szent János, és orra biztatta, menjen el a székesegyházba, és vigye el sírjáról az aranylámpást, adja el, és az árából fizesse ki az adósságát. Az ékszerész azonban becsületes volt, és óvakodott attól, hogy ilyesmit tegyen. Mivel azonban három éjszaka egymás után ugyanazt álmodta, úgy döntött, megfogadja a szent tanácsát.

nepomuki2.jpgAz éj leple alatt titokban a templomba ment, és alighogy letérdelt a szent sírjánál, hogy előbb imádkozzon, a lámpás magától leereszkedett egyenesen a kezébe. A műhelyében azután az ékszerész beolvasztotta a lámpást, és az aranyból gyönyörű ékszereket készített, amelyeket könnyű volt pénzzé tenni. Adósságait hamarosan kifizette, így elkerülte a börtönbüntetést. Ezután első útja a templomba vezetett, hogy hálát adjon Nepomuki Szent Jánosnak. A sírjához érve alig hitt a szemének: az aranylámpás ott függött, mintha mi sem történt volna. Az ékszerész nem feledkezett meg a csodáról, amely megmentette a börtöntől. Amint kicsit jobban ment a sora, hálából még szebb aranylámpást készített, hogy a szent sírja fölé akassza. Meglepetten látta azonban, hogy az eredeti lámpás már nincs ott. Eltűnt, hogy helyet adjon az újnak.

A történet forrása: Alena Ježková Prágai legendák Móra Könyvkiadó

Ha tetszett a bejegyzés, keress minket a Facebookon is: vTravel.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vtravel.blog.hu/api/trackback/id/tr4911749279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása